Tuinmangids.be

Tuin egaliseren: hoe werkt dat precies?

Het egaliseren van je tuin is gewoonweg een moeilijk woord om te zeggen dat je je tuin vlak maakt. Het wordt gedaan wanneer een tuin gerenoveerd of een nieuwe tuin aanlegt. Maar hoe werkt het precies? 

Alles over tuin egaliseren 

Bij de aanleg van een nieuwe tuin, of het renoveren van je bestaande tuin of het zaaien van gras, het leggen van graszoden of kunstgras, misschien zelfs het plaatsen van een zwembad of van grind.
Al deze dingen hebben één ding gemeen, en dat is dat een vlakke tuin het een stuk makkelijker zou maken. Daarom kun je je tuin laten egaliseren. Hier lees je alles over je tuin egaliseren. Dit houdt namelijk in dat je jouw huidige tuin leeg haalt en vlakmaakt waardoor je een nieuwe basis creëert. Het is ook een manier om verzakkingen, plasvorming en afwateringproblemen tegen te gaan. 

Er zijn verschillende manieren waarop je dit kunt aanpakken, en je kunt er ook voor kiezen het te laten doen door een tuinman. Wil je meer weten over hoveniers? Dan kun je terecht op Tuinmangids.be

Tuin frezen, omspitten of afgraven 

Voordat je aan de slag gaat met het egaliseren van je tuin moet je nadenken over hoe je dit aan wilt pakken. Hoe je daar achter kunt komen? Elke tuin vraagt om iets anders. 

  • Tuin frezen: Wanneer de tuin al redelijk egaal is van zichzelf kan het zijn dat de tuin laten frezen de juiste keuze is voor jou. Het is namelijk een lichte vorm van grondbewerking. Je maakt de aarde fijner en maakt dit op deze manier beter bewerkbaar. Ook maakt het onkruid stuk waardoor de grond meer zuurstof krijgt. 
  • Tuin omspitten: Wanneer je het hebt over omspitten heb je het over een diepere manier van grondbewerking. Je mengt verschillende grondlagen met elkaar doordat je met een spade de grond los schept. Dit is een goede oplossing wanneer je te maken hebt met een zware grond. 

Tuin afgraven: Dit is de intensiefste manier van egalisatie. De hele grond wordt namelijk vervangen door een andere ondergrond. Je vervangt dan bijvoorbeeld zand door aarde, omdat je een gazon aan wil leggen. Of natuurlijk net andersom.