Voordelen van multiplex

Multiplex heeft een lange weg afgelegd sinds de introductie in het begin van de 20e eeuw. Decennialang werd multiplex vaak gezien als slechts een vervanging voor massief hout.

Tegenwoordig is multiplex echter de eerste keuze geworden voor veel bouwers en huiseigenaren.

Multiplex ziet er geweldig uit

Laten we beginnen met wat van buitenaf te zien is. Weinig mensen zullen tegenspreken tegen het feit dat multiplex er echt geweldig uitziet. Met multiplexpaneel dat typisch bedekt is met massief hout, ziet multiplex er net zo goed uit als echt hout. Het zou er nog mooier uitzien als een fineer van goede kwaliteit wordt gebruikt.

Het is sterk

Als je gelooft dat massief hout sterk is, heb je helemaal gelijk. Multiplex is echter nog sterker, of je het nu gelooft of niet. Welke inherente problemen met de sterkte van natuurlijk hout ook zijn, multiplex heeft ze aantoonbaar allemaal opgelost. Met de korrelige aard van de structuur van multiplex, is de sterkte goed en gelijkmatig verdeeld, terwijl massief hout de neiging heeft om gewoon sterker te zijn langs de nerven. Multiplex wordt nog sterker door het gebruik van fineer en sterke lijmen. Bovendien kun je heb je tevens houten platen voor buiten.

Duurzaam

In tegenstelling tot massief hout, heeft multiplex een uniforme sterkte langs de korrels, ongeacht de richting. Dit, samen met het gebruik van goede fineren en kleefstoffen, maakt multiplex zeer goed bestand tegen scherpe slagen en allerlei soorten misbruik tijdens het gebruik. Dat maakt het een zeer duurzaam product van bewerkt hout. Je kunt diverse plaatmateriaal aanschaffen naar keuze.

Multiplex is licht van gewicht

Ondanks al zijn sterkte is multiplex verrassend veel lichter dan massief hout. Dat maakt multiplex nog perfecter voor het maken van meubels. Zwaarder massief hout kan echter nogal onpraktisch blijken te zijn bij het maken van meubels of bij gebruik voor andere commerciële toepassingen.