Zo bespaar je water in de tuin!
De zomer komt er weer aan! Een fijn seizoen waarin de temperaturen omhoog gaan en de zon zich steeds vaker laat zien. Toch in de zomer ook een seizoen waarin droogte onze tuin teistert. Afgelopen jaren zijn de zomers daar bovenop ook nog eens warmer geworden dus droogte is eigenlijk onvermijdelijk. We zullen snel naar de sproeiers grijpen wanneer dit gebeurt maar wist je dat 15 minuten sproeien gelijk staat aan zo’n 100 liter (drink)water? Doe dat eens keer alle huishoudens die 15 minuten sproeien en we zitten om een gigantisch grote hoeveelheid water dat alleen al wordt gebruikt om de tuin vochtig te houden. Slim omgaan met water is daarom voor iedereen belangrijk en daarom hebben we hier enkele tips hoe jij op water kan besparen.
Tijdstip
Wist je dat het tijdstip waarop je besproeit al een behoorlijke invloed kan hebben op de hoeveelheid water je gebruikt? Wanneer je overdag sproeit op een warme zomerdag zal een gedeelte van het water dat je net hebt gebruikt ook weer verdampen door de zonnestralen. Je verbruik gaat dus omhoog. Slimmer is het om in de zomer ’s avonds of zelfs ’s nachts water te geven. Op deze manier heeft de grond de tijd om het water op te nemen zonder dat er al meteen een deel van verdampt. Uiteraard heb je voor ’s nachts water geven wel een beregeningsset nodig of niet natuurlijk, als je een echte nachtuil bent.
Hergebruiken
Huishoudens gebruiken per dag behoorlijk wat water. Zeker in de zomer gaat ons waterverbruik omhoog. Denk maar eens aan het vullen van een zwembadje waar jullie lekker in kunnen poedelen. Probeer eens om dit water her te gebruiken. Dit water is voor jullie misschien niet meer “geschikt” maar je bloemen en planten zullen er nog steeds erg tevreden mee zijn. Op deze manier hoeft je niet onnodig schoon water weg te gooien. Dit werkt overigens ook voor regenwater. Probeer regenwater op te vangen en via je dompelpomp weer terug te brengen naar je bloemen en planten. Regenwater valt er genoeg en het is toch eigenlijk zonde dat we er zo weinig mee doen. Vang het op en gebruik het opnieuw.
Bodembedekking
Ook de bodembedekking in je tuin kan een groot verschil maken wat waterbesparing betreft. Zo zijn bepaalde bodembedekking veel water vriendelijker dan andere. Heb je veel tegels in je tuin? Dan zal het water snel richting het riool lopen terwijl wanneer je een grote grasmat hebt liggen deze juist als een grote spons zal werken. Ook houtsnippers, compost of cacaodoppen zorgen ervoor je water bespaart. Deze grondbedekking gaat uitdroging van de grond namelijk tegen doordat het er als een soort van beschermlaag overheen ligt. Op deze manier kan het water dus minder makkelijk verdampen.