Tips voor het zaaien en kweken van je eigen plantjes

Nu het mooie weer voor de deur staat, wil je natuurlijk dat je tuin er mooi bij staat deze zomer. Daarom is het belangrijk dat je nu ongeveer begint met het zaaien en kweken van je eigen plantjes. In deze tijd van het jaar krijgen ze voldoende zonlicht om te groeien en zullen ze er deze zomer prachtig bijstaan. Maar hoe kun je je eigen plantjes zaaien en kweken? Wij leggen het je graag uit, lees dus snel verder!

Verschillende zaaimethoden

Er zijn verschillende methoden als het gaat om het zaaien. Hierbij wordt er onderscheid gemaakt in het direct zaaien en het zaaien van voorkweek. Bij direct zaaien worden de zaadjes dus direct in de grond gestopt. Bij sommige plantensoorten moet je de plant voorkweken en de plant vervolgens in de tijd zetten. Dit noemen we voorkweek zaaien.

Wanneer zaaien?

Je kunt niet het gehele jaar door planten zaaien. Daarom is het verstandig om je van te voren goed in te lezen in wanneer je precies kunt zaaien voor het mooiste resultaat en om ervoor te zorgen dat de plantjes niet doodgaan, bijvoorbeeld door kou. Hiervoor kun je een zaaikalender aanschaffen. Hierin staat precies beschreven wanneer je het beste kunt zaaien. In deze kalender staan alle maanden van het jaar, met daarbij een beschrijving van welke soort zaden je kunt planten en oogsten.

Wat heb je nodig?
Bij het zaaien heb je uiteraard ook diverse benodigdheden nodig. Natuurlijk moet je zaadjes hebben die je kunt kopen bij een online zaadhandel. Verder heb je stekgrond of zaaigrond nodig, potgrond, etiketjes en speciale zaaischaaltjes of potjes. Probeer tijdens het zaaien de zaadjes zo veel mogelijk te verspreiden. Zo krijgen de zaadjes de kans en de ruimte om goed uit te groeien. Als de plantjes zijn opgekomen, kun je deze overpotten in een eigen bakje.