Sedum dak , zo gemaakt!

Sedum of vetkruid is een gekende plantensoort onder de vetplanten. Deze zijn in staat om water op te slaan in hun bladeren waardoor ze periodes van lange droogte en warmte kunnen overleven. Nog een voordeel is dat sedum weinig eisen stelt qua bodem en onderhoud. Zijn uitgebreide soorten komen voor in een breed kleurenpallet, waardoor een mix prachtig oogt. Vetkruid heeft een ondiep wortelgestel, bloeit in ons land van juni tot september en wordt niet hoger dan 20cm. Dit maakt de plant aantrekkelijk voor de aanleg van een sedum dak.

Wat is een groendak?

Groene daken zijn daken die beplant zijn met vegetatie. Intensieve groendaken hebben een dikke laag aarde (30 cm of meer)die een grote verscheidenheid aan planten of zelfs boomsoorten kan dragen. Extensieve daken zijn eenvoudigere groendaken met een grondlaag van 15 cm of minder om droogtetolerante en bodem bedekkende planten te ondersteunen.

Sedum is een plantengeslacht dat verschillende soorten bevat die geschikt zijn voor gebruik in de bouw van groendaken. Sedum soorten zijn een veel voorkomende keuze voor toepassingen op daken, omdat ze een hoog vermogen hebben om water vast te houden, vervuiling kunnen filteren en stevig zijn.

Toepassingen in eigen tuin

  • Als bodembedekker :
    Het aanleggen van sedumzoden gaat snel en gemakkelijk. In een mum van tijd heb je een mooie bodembedekking die weinig onderhoud vergt. De plantjes groeien dicht bijeen waardoor onkruid weinig kans krijgt en in de winter behoudt deze vetplant zijn groene kleur.
  • Als sedum dak :
    Sedum is ook uitermate geschikt wie zijn dak op een bestaande schuur, garage of kleine uitbouw tot wil vergroenen. Met een goed substraat en drainagesysteem creëer je zo een aantrekkelijk en natuurlijk dak dat bovendien de duurzaamheid verlengt en isolerend werkt. Wie een snelle aanleg wil kan gebruik maken van sedummatten. Deze zijn op voorhand gevuld met verschillende soorten en hoeven enkel op het dak te worde uitgezet. Sedummatten hoeven slechts in het voorjaar bemest te worden met een langwerkende meststof.