Biologische potgrond: waarom het beter is en waar je op moet letten.
Of je je nu klaarmaakt om je eigen moestuin te beginnen of gewoon vetplanten hebt om toe te voegen aan schattige hangende manden, je hebt aarde nodig, namelijk hoogwaardige, biologische potgrond. Hoewel het kopen van potgrond misschien wel het saaiste deel van je tuinavonturen lijkt, is het ongetwijfeld een van de meest cruciale elementen voor het kweken van gezonde planten.
Het zal je misschien verbazen te horen dat die grote, omvangrijke zakken potgrond die je in je plaatselijke tuincentrum vindt, eigenlijk geen aarde (ook wel vuil genoemd) bevatten. In plaats daarvan zijn ze een combinatie van natuurlijke (en soms synthetische) ingrediënten. Hoewel ze voornamelijk gemaakt zijn van natuurlijke materialen, zijn niet alle potgronden gelijk gemaakt.
Wat is potgrond?
Als je dacht dat potgrond niets meer was dan vuil, denk dan nog eens goed na. De meeste basispotgrond, ook wel potmix of plantmix genoemd, is een combinatie van met de hand geplukte materialen (vuil niet inbegrepen) om een optimale omgeving te creëren waarin je planten zich kunnen ontwikkelen. Dit is de belangrijkste reden waarom potgrond een beter groeimedium is dan eenvoudige tuingrond, het vuil dat je in je achtertuin kunt vinden. Potgrond is net zo goed voor het starten van zaad als voor het kweken van bloemen of groenten in buitenbakken.
Over het algemeen bevatten de meeste potgrondformules niet meer dan drie stoffen:
Gecomposteerde boomschors: deze rijke bron van organisch materiaal geeft structuur aan de plant, verbetert de drainage en helpt bij de opname van voedingsstoffen.
Veenmos: deze afgebroken mos resten zijn sterk absorberend, maar worden niet gemakkelijk samengedrukt, waardoor de plant kan ademen en optimaal kan wegvloeien. Houd er rekening mee dat veenmos geen duurzame optie is, omdat het oncontroleerbaar wordt geoogst vanwege de grote vraag. Zoek indien mogelijk uit hoe het merk deze stof verkrijgt of probeer het gewoon te vermijden.
Perliet: deze natuurlijk voorkomende mineralen zetten uit bij blootstelling aan hitte. Ze worden toegevoegd aan potgrond om het ademend vermogen en de waterafvoer te verbeteren. Sommige goedkopere formules gebruiken zelfs piepschuimkralen als goedkope vervanging voor deze natuurlijke stoffen. Sommige merken nemen ook andere ingrediënten op in hun mengsels, zoals voedingsstoffen die essentieel zijn voor plantengroei.