Welke verlichting voor kleine en grote interieurs?

Het interieur van elke maat heeft zijn eigen regels. We zullen verlichting in grote ruimtes anders vormgeven dan in kleine. Allereerst moet het aantal lichtpunten, dus het aantal lampen en bollen dat we erin schroeven, afhangen van de grootte van de ruimte.

Voor grote interieurs raden wij plafondlampen of vloerlampen en industriële overstekken met 5 vlammen aan. In zo’n kamer is het de moeite waard om verstelbare schansen aan de muren te installeren, waardoor we specifieke punten efficiënter kunnen verlichten. Een oplossing die aandacht verdient, is het verdelen van de ruimte in zones, afhankelijk van de activiteiten waarin we ze uitvoeren. Naast de hoofdverlichting boven het hoofd, moeten we lampen in elk van de zones plaatsen. Niet alleen de al genoemde wandlampen zullen hiervoor goed werken, maar ook vloerlampen die in de ontspanningsruimte of leeshoek geplaatst kunnen worden. Het kiezen van verlichting voor grote ruimtes is geen gemakkelijke taak. Om het makkelijker te maken, voordat we beginnen met verbouwen of inrichten, schetsen we eerst een plattegrond, verdelen deze passend en plannen waar we een bepaald type lamp gaan hangen of plaatsen. In dergelijke interieurs is alle regelbare verlichting de beste oplossing, waardoor we de lichtinval gemakkelijk kunnen aanpassen.

De opstelling van lampen in kleine kamers is heel anders gepland. Ze hebben niet zoveel verschillende lichtpunten nodig. Vaak volstaat het om een klassieke kroonluchter of een lamp met stoffen kap te installeren en vloerlampen in een werk- of ontspanningshoek te plaatsen. Onthoud echter dat de hoeveelheid en het type verlichting niet alleen moet worden gekozen op basis van de grootte van het interieur, maar ook op de vorm. Want als het geen eenvoudig blok is en de kamer veel hoekjes en gaatjes heeft, zelfs ondanks zijn kleine formaat, heeft hij veel meer lichtpunten nodig.