appelboom

Wat is de beste tijd om appels te plukken?

Appels zijn een van de meest populaire fruitsoorten. Daarom is het ook niet zo gek dat we gedurende het jaar heel wat appels opeten. Naast het eten van appels is het wellicht ook een leuk idee om zelf appelpitjes te zaaien en op deze manier een eigen appelboom op te kweken. Dit vergt wel even wat kennis opdoen over wel of niet enten en het snoeien van je appelboom. Daarnaast is het uiteraard ook ven belang dat je ook weet wanneer het de beste tijd is om appels te plukken.

appelboom

Appels plukken wat is de beste tijd?

Er zijn een heleboel verschillende appelsoorten. Over het algemeen genomen is de pluktijd hiervan vanaf ongeveer eind september tot de derde week van oktober. Maar dit telt niet voor alle soorten. Een appelboom met Delcorf appels moet al veel eerder geplukt worden. Dit kan al vanaf ongeveer half augustus tot de eerste week van september.

Hoe weet je of de appels voldoende rijp zijn om te oogsten?

We hadden het net over wat de tijd is om appels te gaan oogsten. Maar uiteraard is dit ook afhankelijk wat voor weersomstandigheden er tijdens de groei van de appels is geweest. Maar hoe weet je dan of de appels rijp genoeg zijn om te plukken? Heel eenvoudig door even te voelen. Je kan het volgende doen voel en kijk even naar het steeltje van de appel. Als de appel heel makkelijk losgaat van de boom zijn de appels rijp genoeg om te oogsten of om te beginnen met plukken.

Appels plukken niet in een keer de hele boom leegplukken

De groei van appels heeft alles te maken met de natuur en de weersomstandigheden. Dat houdt ook in dat niet alle appels aan dezelfde boom gelijkmatig groeien en in een keer geplukt kunnen worden. Ga je de eerste keer van de boom plukken dat moet je even selectief te werk gaan. Pluk alleen de appels die echt duidelijk rijp genoeg zijn. Laat de overige nog even hangen en pluk deze op een later moment.