Kiezen voor de juiste vlaggenmast: factoren om rekening mee te houden

Een vlaggenmast in de tuin of een bedrijfsterrein heeft een bijzondere uitstraling en is een goed alternatief op een vlaggensokkel aan de muur. Bij de aankoop van een vlaggenmast komen echter meer afwegingen kijken dan vooraf wellicht gedacht wordt. Zo is er de keuze tussen een polyester of aluminium mast en de keuze tussen een cilindrisch of conisch ontwerp.

 

Polyester versus aluminium vlaggenmast: wat is er beter?

Bij de meeste vlaggenmasthandelaren bestaat er de keuze tussen een polyester of aluminium mast. Beide types hebben duidelijke voor- en nadelen. Traditioneel gezien zijn vlaggenmasten van aluminium. Met reden, want aluminium masten gaan over het algemeen langer mee en hebben geen onderhoud nodig.

 

Sinds enige tijd kan er echter ook gekozen worden voor een polyester vlaggenmast. Een mast van polyester is goedkoper dan een aluminium model, maar gaat tegelijkertijd ook erg lang mee. Een duidelijk nadeel is echter dat een polyester mast een verticale naad heeft van één tot enkele millimeters. Een aluminium mast is volledig egaal en hierdoor in de ogen van sommigen net iets stijlvoller.

 

Conische of cilindrische mast?

Een andere afweging is de keuze tussen een conische of cilindrische vlaggenmast. Van oudsher zijn vlaggenmast conisch, wat wil zeggen dat de basis van de mast net iets dikker is dan de top. Dit zorgt voor meer stabiliteit, waardoor de mast minder snel omvalt onder invloed van weersomstandigheden.

 

Een goedkopere variant is de cilindrische vlaggenmast, waarbij er geen verschil in dikte is tussen de onder- en bovenkant van de mast. Cilindrische masten zijn goedkoper. Met de huidige productiemethoden bestaat er weinig verschil in de stevigheid van beide typen.