De tuintrends voor 2021

Het nieuwe jaar is begonnen en dat betekent tijd voor nieuwe mogelijkheden en nieuwe kansen. Ook als het gaat om je tuin. Grote kans dat je in 2020 meer in je tuin hebt doorgebracht dan jaren daarvoor wegens Covid-19 en wel eens hebt gedacht: waarom heb ik eigenlijk deze tegels? Waarom staat dat tuinstel daar? Denk je dat je tuin wel eens aan een upgrade toe is, of wil je gewoon inspiratie op doen? Lees dan gauw verder, want hieronder lichten we de drie grootste trends voor in je tuin in 2021 toe!

Corona

Ook al gaat het steeds wat beter, Corona zal nog wel even onder ons blijven. Dat betekent dus ook dat we nog steeds niet kunnen reizen of met veel vrienden afspreken om gezellig wat te gaan drinken in de tuin als het weer lekker weer wordt. Daarom zal de ”staycation” nog wel even onder ons blijven: in je eigen tuin op vakantie gaan. Er blijft dus meer budget over de tuin! Heb je altijd al die sauna willen plaatsen, of die gezellige lounge plek creëren onder een houten overkapping? Dan is nú het juiste moment! Je hebt nu eindelijk de kans om het geld in de tuin te steken, en maak er daarom ook echt iets van waar je altijd al over gedroomd hebt. Als je nu de tuin maakt die je altijd al hebt willen hebben, heb je er langer plezier en profijt van!

Meer natuur

Het is geen geheim dat er in Nederland te veel bestrating is en daarom kan de bodem water niet goed op zich nemen. Dit jaar zullen we dan daarom ook veel vaker kiezen voor een tuin die echt in verbinding staat met de natuur. Natuurlijke en gerecyclede materialen krijgen de voorkeur en er zullen ook meer planten en bomen worden geplant. Dit draagt weer bij aan het ecosysteem. Ook zullen we meer kiezen voor hout, denk bijvoorbeeld aan houten tuintegels of een houten veranda.

Groen, groen, groen

Deze trend heeft veel weg van de vorige, namelijk: we willen meer groen. In plaats van een ”concrete jungle” wordt het een ”urban jungle”. Er zal meer groen worden geplaatst, ook op plekken waar je het misschien niet verwacht. Zo zullen ook dakterrassen worden omgetoverd tot ware daktuinen en zal in menig straatbeeld ook meer groen te voorschijn komen. Gemeenten gaan hoogstwaarschijnlijk meer geld in beplanting steken om zo overbestrating tegen te gaan. Maar ook in onze eigen tuin zullen we het merken: we kiezen voor meer planten, bomen en bloemen en vervangen steen voor gras!