Tuinmangids.be

Tips om je tuin winterklaar te maken! 

Het wordt steeds kouder en kouder en je zal dan ook steeds minder tijd in je tuin spenderen. Daarom is het tijd om je tuin winterklaar te maken voor jezelf en voor de dieren! Benieuwd hoe je dit het beste kan aanpakken? Lees dan nu verder! 

Planten naar binnen

Planten die in een pot of kuip staan kunnen vaak niet tegen de vrieskou. Daarom is het verstandig om ze op een vorstvrije plek te zetten, zoals binnen in huis of in een garage. Let wel op dat de planten dan alsnog water nodig hebben. Geen ruimte binnen? Geen probleem! Ze zullen het ook overleven wanneer je ze afschermt. Hiervoor zijn verschillende materialen geschikt, zolang het maar ademt. 

Schuilplek voor dieren

Als je nog veel snoeihout of takken hebt kan je alles op een hoopje leggen. Hier kan je een schuilplek voor insecten en egels maken. De vertering van hout gaat in de winter gewoon door, hier komt warmte bij vrij. Door de warmte is dit een fijne plek voor dieren om in te overwinteren. 

Bladeren weghalen

In de herfst laten de meesten bomen en struiken hun blad vallen. Meestal harken of blazen we deze weg en gooien we het in de groenbak. Zonde! Want in het blad zitten de voedingsstoffen die je weer in de bodem wilt hebben. Het beste kan je ze laten liggen en mee maaien met je laatste beurt. Daarna hark je de stukjes blad tussen de planten in. 

Snoeien

De meeste bomen hoeven geen snoei te hebben, maar dit is wel nodig als je ze wilt laten groeien. Daarnaast geldt voor veel planten dat een najaarssnoei nieuwe scheuten stimuleert. Snoeien kan je het beste voor oktober al doen, dan ben je de vorst voor. 

Het kan een klus zijn om je tuin winterklaar te maken, wil je dan ook hulp bij het onderhouden van je tuin? Dan ben je bij Van Voorthuizen aan het goede adres! Zij hebben al jaren ervaring en zorgen ervoor dat jouw tuin tip top uitziet, het gehele jaar door.