Brandhout drogen

Of u nu uw eigen houtblokken klooft met een houtklover of brandhout koopt bij uw plaatselijke dealer, er wordt doorgaans verwacht dat dit nat brandhout is. Simpel gezegd betekent dit dat het hout nog niet is gedroogd en dat er nog te veel vocht in zit, dus het in deze toestand verbranden is geen ideale optie. Er wordt doorgaans verwacht dat u uw hout ten minste één zomerseizoen moet laten drogen om het geschikt te maken voor verbranding in de volgende winter. Dus hoe kunt u uw brandhout effectief drogen? Er zijn enkele eenvoudige stappen die u kunnen helpen uw brandhout winterklaar te maken.

Effectief drogen van brandhout houdt meestal in dat het gekloofde hout op de juiste manier wordt gestapeld en op een plaats wordt opgeslagen waar het redelijk goed kan worden beschermd tegen regen en sneeuw.

Bij het drogen van brandhout voor een efficiënte verbranding, wordt verwacht dat u uw hout moet drogen totdat het vochtgehalte tot 20% of minder is gedaald. Hout is in feite kleine lange buisjes van vezels waarin water wordt opgesloten binnen de celwanden. Een vers gesneden houtblok bevat bijvoorbeeld doorgaans een vochtgehalte van 30%.

Brandhout met een vochtgehalte van meer dan 20% is moeilijk aan te steken en kan moeilijk verbranden. Bovendien, wanneer u hout stookt met dit vochtgehalte, zal het zelfs uw efficiënte houtkachel moeilijk hebben om ze te verbranden. De warmte die vrijkomt bij verbranding wordt in plaats daarvan gebruikt voor het drogen van het overtollige vocht in het hout en kan ook leiden tot creosoot.