Werken met landbouwwerktuigen is voor velen een jongensdroom

Kleine jongetjes dromen ervan. Om op de tractor mee te mogen rijden met vader. Op zo’n indrukwekkende grote en sterke machine hopen ze later ook te mogen rijden. Met een hoge zitplaats hebben ze vanuit de cabine een wijds uitzicht over de omgeving. Met een fantastisch gevoel om controle te hebben over zoveel trekkracht. Want dat is wat de tractor is; sleper, duwer en trekker van de meest uiteenlopende landbouwwerktuigen. Het heeft al jaar en dag de trekdieren vervangen die een Ploeg landbouw moesten voorttrekken om de grond zaaiklaar te maken. Op naar de volgende hopelijk overvloedige oogst. Een natuurkracht doet hier zijn werk. Er wordt gewerkt aan een eerste levensbehoefte: voedsel. Respect en waardering is hier wel op zijn plaats. 

Steeds groter, sterker en geavanceerder

De landbouw en zijn machines gaat met zijn tijd mee. De trekdieren zoals ossen en paarden zijn vervangen door machines. Deze zijn op hun beurt steeds verder doorontwikkeld. Ze zijn met moderne aanpassingen zoals GPS en een Achteruitrijcamera draadloos steeds een belangrijk onderdeel gebleven in onze voedselvoorziening. Voedselvoorziening en economische welvaart kan niet zonder. Voedsel is en blijft van levensbelang. Voedseltekorten zijn sinds mensenheugenis een bron van opstand en conflicten. Misschien triggert de kleine jongens dat. Een tractorchauffeur is onderdeel van een belangrijk proces. Voedselvoorziening. Wie ermee bezig is maakt onderdeel uit van een cruciale sector. En dat is en blijft van alle tijden. 

Met de tijd mee

Ook deze sector blijft in ontwikkeling. Met betere en comfortabele te bedienen machines. Een luchtgeveerde heftruckstoel is al een forse verbetering voor de gezondheid, lees rugklachten, van de chauffeur. Veiligheid en gemakkelijk werken krijgen volop aandacht in ontwerp van tractoren en landbouwmaterieel. Zo moet een aanhangwagenkoppeling tractor net als zoveel andere facetten aan strenge veiligheidseisen voldoen. Het T-rijbewijs werd uitgevonden om er verantwoord mee om te kunnen gaan.