De voordelen van keramische terrastegels

Ben jij van plan om thuis of binnen jouw bedrijf een terras aan te leggen? Of is jouw tuin of terras aan vervanging toe? Keramische terrastegels kunnen een mooie toevoeging zijn aan jouw tuin. Naast dat keramiek ontzettend mooi is kent het nog veel meer voordelen. Denk hierbij aan een hoge kwaliteit, ontzettend sterk, niet vlekgevoelig en kleurvast. Hieronder staan een aantal voordelen op een rijtje.

Keramiek is vrijwel niet vies te krijgen!

Even over hoe keramische terrastegels worden gemaakt: deze tuintegels worden gemaakt van klei. Deze klei wordt in een hele hete oven gebakken. Doordat de temperatuur in de oven zo hoog is wordt de klei ontzettend hard. De klei krijgt zo’n kleine en vaste dichtheid dat deze tegels vrijwel geen water meer kunnen opnemen. Dit betekent dan ook dat viezigheid niet door de tegels wordt opgenomen. Het knoeien van voedsel, je biertje, sauzen of vuil van buitenaf is bij keramische tegels dan ook geen probleem. Het verwijderen van viezigheid gaat gemakkelijk met een doekje en wat water. Hier komt dan wel één nadeel bij kijken: na veel regen blijft water lang op de tegels liggen doordat de tegels vrijwel geen vocht opnemen. Een goed afvoersysteem is dus wel nodig!

Vorst? Geen probleem!

Veel tegels kunnen niet opboksen tegen winters met veel vorst. Vorst is water dat in tegels gaat zitten en vervolgens bevriest. Het bevroren water zet uit. Dit zorgt ervoor dat er kleine scheurtjes in tegels ontstaan. Soms zelfs erger: de tegel kan kapot barsten. Bij keramische tegels is dit echter niet het geval. Deze tegels nemen namelijk, zoals beschreven, geen vocht op. Voor gebieden met strenge winters is deze tegel dus uitermate geschikt!

Keramische terrastegels verkleuren niet

De meeste terrastegels verkleuren na verloop van tijd. Dit kan vaak een mooi, oud en natuurlijk effect opleveren. Toch zit hier niet iedereen op te wachten. Keramische terrastegels zijn kleurbestendig en UV-vast. Dit betekent dat de tegels niet door de zon verkleuren. Keramische tegels gaan jaar na jaar mee zonder van kleur te veranderen!

De R-waarde van keramiek

Als laatste is een groot voordeel van keramische tegels dat alle tegels die in Nederland worden verkocht moeten voldoen aan een zogeheten R-waarde. Deze R-waarde staat voor de antislipwaarde. Elke tegel die wordt verkocht heeft een R-waarde. Hoe hoger de R-waarde, des te meer grip (en dus weinig slip) de tegel heeft. Ben jij op zoek naar een tegel met een goede grip? Een tegel met een R-waarde van 11 of 12 heeft de meeste antislip!