groendak kosten

Groendak kosten: wat kun je verwachten

Een groendak is een dak met een dakbedekking gemaakt van mossen, planten, grassen en ander groen. Het is dus een natuurlijke dakbedekking met ontzettend veel voordelen. Maar wat voor kosten kun je verwachten wanneer je een groendak aanschaft? 

Hoeveel kost een groendak

De prijs hangt af van het type groendak dat je kiest en het materiaal dat wordt gebruikt als ondergrond. Extensieve groendaken zijn meestal goedkoper dan intensieve groendaken vanwege het lagere onderhoud en de lichtere beplanting. Maar wat zijn de groendak kosten die je kunt verwachten?

Het aanleggen van een groendak kost gemiddeld tussen de € 3.300,- en € 4.700,-, maar de prijs kan dus variëren afhankelijk van verschillende factoren. Als je een kleiner dak hebt en kiest voor een extensief groendak met pvc, liggen de prijzen meestal tussen € 1.200,- en € 3.300,-. Voor grotere daken met een intensief groendak en een EPDM kunnen de totale kosten oplopen tot € 4.700,- tot € 10.800,-

groendak kosten

De prijs per m²

Je kunt de prijs ook uitrekenen per m². Een groendak aanleggen begint meestal bij € 60,- tot € 65,- per m². Dit is voor een sedumdak, een dak met planten zoals mossen, grassen en vetplanten die weinig onderhoud nodig hebben. Als je liever een intensief groendak wilt met bloemen, struiken of zelfs bomen, verwacht dan een gemiddelde prijs van € 100,- tot € 120,- per m². 

Een groendak aanleggen: de voordelen

Een groendak is niet goedkoop, en daarom kan het voor sommige mensen een moeilijke keuze zijn. Wel zitten er veel voordelen aan een groendak. Zo zorgen groendaken voor natuurlijke isolatie. Ze houden gebouwen koeler in de zomer en warmer in de winter, waardoor je minder vaak de kachel aan hoeft en er energie wordt bespaard. Ook verminderen ze wateroverlast door regenwater vast te houden en langzaam af te voeren en helpen ze bij het zuiveren van de lucht en verminderen de CO2-uitstoot. Het is dus zowel voordelig voor mens, als voor natuur!