Hoe veilig is een tuinkachel?

Als je op zoek bent naar een tuinkachel zul je je waarschijnlijk afvragen of het allemaal wel veilig is? We zeggen wel eens: waar rook is, is vuur. Maar klopt het ook dat je met levend vuur in je tuin gevaar loopt? We kunnen je geruststellen. Veel modellen tuinkachels zijn tegenwoordig zo ontworpen dat het gevaar van brand dermate wordt verminderd dat je er geen zorgen over hoeft te maken.

Optimale bestendigheidtuinkachel-1-e1440695340893

Het verschilt een beetje per model hoe veilig het is, maar over het algemeen kunnen we het volgende zeggen: tuinkachels zijn gemaakt van uitstekende materialen die bestand zijn tegen hitte tot 600 graden Celsius. Zo hoef je je geen zorgen te maken dat het vuur te warm wordt voor de tuinkachel zelf. Daarnaast zijn alle tuinkachels zo ontworpen dat ze het risico op brand miniem maken. Veel kachels hebben namelijk een lange schacht, waardoor het vuur zich gemakkelijk naar boven kan verspreiden. Dit zorgt er trouwens niet voor dat de warmte zich niet over het terras kan verspreiden. Aan de voorkant van een tuinkachel heb je namelijk een opening waardoor de warmte gemakkelijk naar buiten kan.

Ga wel altijd verstandig om met vuur

Natuurlijk is het wel belangrijk om verstandig met vuur om te gaan. Daarom lees je hier een aantal tips voor het gebruik. Tip nummer één: zorg ervoor dat het vuur na het gebruik van de kachel gedoofd is. Dit kun je doen door af te wachten tot er niks meer smeult. Je kunt ook water over het vuur gooien, maar als het vuur nog volop brandt zorgt dit voor een enorme rookontwikkeling. Daarom kun je vaak beter even wachten.

 

Tip nummer twee: zorg ervoor dat je weinig tot geen hout in de buurt van tuinkachel hebt. Vooral op droge dagen is het gemakkelijk voor een vuur om over te slaan. Heb je houten of plastic tuinmeubels, zet ze dan op een afstandje van de tuinkachel. Veel tuinkachels zijn uitgerust met een speciale houtopslag van een evengoed hittebestendig materiaal. Door dergelijke producten aan te schaffen ben je sowieso verstandig bezig. Het eindoordeel? Een tuinkachel is veilig, maar blijf altijd op je hoede met vuur.