Philodendron

Philodendron Stekken

Wat warmer weer betekent dat het stekseizoen weer is gestart. Een Philodendron stekken is dan een van de opties waar je veel plezier aan kunt beleven. Met warmer weer, dus in de lente en de zomer, heb je een periode waarin de stekken het best kunnen groeien. Alles werkt dan mee. Waarom niet in de herfst of de winter? Het stekken kan namelijk alleen in de lente of de zomer omdat planten dan in het midden van hun groeispurt zitten waardoor de wortels sneller zullen groeien. Maar als we het professioneel bekijken, kunnen kwekerijen situaties creëren waarin dat wel mogelijk is.

Betekenis luchtwortels voor Philodendron stekken

De Philodendron beschikt over luchtwortels. Deze bevinden zich rondom de stengels van de plant. Misschien heb je ze al wel gezien en als ze er niet zitten, geen paniek! De luchtwortels zijn kleine bruine knobbeltjes op de stengel van je plant waarmee de plant voedingsstoffen uit de lucht haalt. Planten met luchtwortels zijn de meest geschikte planten om te stekken en daarom is de Philodendron een van de favorieten bij plantenliefhebbers en tevens erg geschikt voor de beginnende plantenfreek die het een en ander wil leren over het stekken van planten.

Philodendron

 Hoe ga je te werk? Er zijn twee manieren.

Je knipt gewoonweg een stengel met een paar luchtwortels af en plant deze in de aarde of je zet ze in een glas met water zodat ze wortels kunnen gaan groeien.

Als je het stekje in een glas met water zet, houdt dan rekening met het feit dat de bladeren van het stekje het wateroppervlak niet raken. Als dit wel gebeurt, beginnen de bladeren te rotten. En je wilt natuurlijk geen rottende plant!

Let wel op. Heb je er tijd voor over en heb je veel geduld dan is stekken op grondbasis eigenlijk het beste. Maar als het geduld ontbreekt en je geen tijd hebt om dagelijks bezig te zijn met het stekje adviseren we je het stekken op waterbasis, dus in een glas.

Philodendron stekken: ‘belangrijk om te weten’

Tijdens het stekken van de Philodendron moet je altijd werken met schone materialen omdat je niet wilt dat het gereedschap ziektes en bacteriën aan het stekje overdraagt. Het is zonde om helemaal opnieuw te beginnen wanner je een zieke plant hebt gekweekt. Ten tweede is het belangrijk om een grote pot te gebruiken. Op deze manier heeft de stek voldoende ruimte om door te groeien en wordt de plant een stuk sterker.

In het geval je toch besluit om te stekken op waterbasis is het belangrijk om het water op kamertemperatuur te gebruiken. Nog beter is het gebruik van regenwater. Dit zal het beste werken!

Heb je interesse in het stekken van de Philodendron?