rouwvliegjes

Wat zijn dat, rouwvliegjes?

Rouwvliegjes zijn eigenlijk helemaal geen vliegjes, maar het zijn kleine mugjes. Ze zijn nog kleiner dan een fruitvliegje en zitten vooral rondom je planten. Officieel heten ze rouwvarenmuggen, maar in tegenstelling tot de muggen die velen van ons vervelend vinden, kunnen deze mugjes niet prikken. Daar tegenover staat dat ze heel veel eitjes kunnen leggen, dit kan oplopen tot wel 200 eitjes per keer! Eenmaal dat je last hebt van rouwvliegjes kom je er moeilijk vanaf. Die eitjes worden namelijk weer larven en daaruit ontstaan weer nieuwe vliegjes. Zo ontstaat er kun je last krijgen van een plaag.

rouwvliegjes

Het ontstaan van rouwvliegjes

De vliegjes komen het huis binnen via een nieuwe plant of via vers potgrond. Hier zitten al eitjes of larven in en ze blijven zich nestelen op de planten. Niet alleen is het een plaag, ze eten ook de wortels van de planten waar ze zich in bevinden. Dit is natuurlijk heel schadelijk voor de plant en hierdoor gaat de kwaliteit van de plant ook omlaag. Wat het nog vervelender maakt is dat de vliegjes vooral dode plantenresten eten. Dit in combinatie met het eten van de wortels bevordert het niet. Na een aantal dagen overlijden de vliegjes, maar doordat er zoveel eitjes kunnen worden gelegd wordt het aantal vliegjes niet minder.

Voorkomen en bestrijden

Er zijn diverse tips en tricks om de plaag te bestrijden. Je wilt ze in eerste instantie natuurlijk voorkomen en de grootste tip hiervoor is de juiste hoeveelheid water geven. De vliegjes houden namelijk van aarde dat erg nat is om hun eitjes te leggen. Daarnaast is het verstandig om de dode plantenresten te verwijderen, zodat het minder verleidelijk voor de vliegjes is om zich hier te nestelen. Om de vliegjes te bestrijden kun je de besmette plant isoleren. Hierdoor beperk je het risico dat andere planten besmet worden. Ook kun je de potgrond afdekken en eventueel vervangen. Dit zou al een hoop moeten schelen, maar misschien toch maar bij aankoop checken of je de vliegjes ziet?!