Buitenverlichting heeft meer opties dan je zou denken

Iedereen heeft wel één of meerdere lampen buiten hangen of staan. Maar de echte voordelen van goede buitenverlichting is vaak niet helemaal duidelijk. Sommigen vinden het praktisch, anderen vinden met leuk voor de sfeer en een enkeling zal roepen inbraakwerend. Als je jouw buitenverlichting zorgvuldig uitkiest, heeft het meer voordelen dan je zou denken. 

Verschillende soorten buitenverlichting

De eerste keuze is natuurlijk wat voor soort buitenverlicht je wilt aanschaffen of welke mogelijkheden jij hebt. Misschien is het niet mogelijk om met een snoer te werken en wil je daarom juist gaan voor solar. Of wil je juist de mogelijkheid van een 12V kiezen. Een andere keuze die je moet maken is wat het doel van de verlichting is, wil je het als sfeer gebruiken of wil je er praktisch gebruik van kunnen maken? 

Al met al heb je keuze uit een buitenspot, hangende of wandlampen, staande lampen en tafellampen om de buitenzijde van jouw woning en/of tuin te verlichten. Maak als eerste het type lamp dat je wilt aanschaffen en kijk daarna naar welke lamp welke voordelen draagt. 

De voordelen van de verschillende type lampen

Dat buitenverlichting op zichzelf een voordeel is omdat je meer kunt zien, is geen nieuws. Maar de verschillende buitenlampen hebben nog meer verschillende voordelen.

Langer buiten zitten

Afhankelijk van de lamp en de locatie kun je veel langer ’s avonds buiten zitten. In een pikdonkere tuin zie je geen hand voor ogen en kun je op een zomeravond als het gaat schemeren niet meer lang buiten blijven. Je kunt ervoor kiezen om een kaars aan te steken, maar vaak geeft dit niet genoeg licht om met vrienden nog gezellig te blijven kletsen. Je zal dan al snel de keuze maken om naar binnen te gaan. Met goede buitenverlichting, vanuit het sfeervolle punt, kun je langer genieten van je tuin en blijf je ook op de donkere uurtjes nog makkelijk buiten vertoeven. Zo heb je nog meer plezier van de buitenlucht in je eigen tuin. 

Accentueer een looppad

Als je een looppad in je tuin hebt of bij je oprit, kun je deze accentueren door een staande buitenlamp te kiezen. Door de lamp naast het pad te plaatsen licht je het pad uit. Dit heeft zowel het voordeel als dat het mooi staat, maar het is ook praktisch voor jezelf én daarbij inbraakwerend. Een inbreker loopt namelijk niet graag langs verlichte paden, waardoor deze ‘route’ naar of van jouw woning al uitgesloten zal worden. Daarentegen kun je zelf juist optimaal genieten in het donker van een makkelijk begaanbare route. 

Interieurstyling voor je tuin

Naast allerlei praktische overwegingen kun je jouw tuin ook stylen met buitenverlichting. Je kunt juist kiezen voor een barok type lamp, spotjes in een uitbouw of staande lampen met een bepaald ontwerp. Door de interieurstyling van jouw woonkamer of keuken naar de tuin te halen door middel van design lampen, zorg je voor een rustigere omgeving en kun je optimaal genieten van jouw optrek en voelt het als één geheel.