tuinset balkon

Welk soort terrasoverkapping past bij jou?  

Het kiezen van de juiste overkapping in je tuin, is niet heel gemakkelijk. Er is een ruime keuze in soorten en materialen en je overkapping moet visueel aansluiten op je woning en tuin. Om te kunnen bepalen van de overkapping die het beste bij jou past, moet je het antwoord hebben op een aantal vragen. Om het jou makkelijker zetten wij in dit artikel een aantal van deze vragen op een rij. 

Kies je voor een vaste of vrijstaande terrasoverkapping? 

Dat is de eerste beslissing die je moet nemen bij het plaatsen van een overkapping. We bespreken hier de mogelijkheden: 

1. Vaste terrasoverkapping 

Bij vaste overkappingen komt een terrasoverkapping die vasthangt aan de gevel het vaakst voor. Logisch, aangezien het terras bij de meeste huizen direct naast de (achter)gevel ligt. Een vaste terrasoverkapping kun je zien als een goedkoper alternatief voor een veranda. Vooral als je kiest voor een terrasoverkapping met lichtkoepel of een overkapping zonder zijwanden. Nadeel is dan wel dat je meer last kunt hebben van de weersinvloeden. Denk ook aan de mogelijkheid om een overkapping vast te maken aan een tuinhuis, als je die mogelijkheid hebt, want waarom zou je geen (extra) terras maken aan je bijgebouw? 

2. Vrijstaande terrasoverkapping 

Ligt jouw terras wat verder van de woning, los van de gevel of een bijgebouw? Geen probleem, een overkapping kan ook vrijstaand geplaatst worden. Bij vrijstaande terrasoverkappingen gebruikt men meestal betonsokkels waarop de steunpilaren worden vastgezet. Zeker bij een aluminium terrasoverkapping met een kunststof dak is een stevige verankering belangrijk. Zo kan de wind geen vat krijgen op de constructie. Het grote voordeel van een vrijstaande overkapping is dat het binnenshuis geen zonlicht wegneemt of dat de gevel het zicht vanonder het overdekt terras niet verspert. 

Overkapping terras: Materiaal voor de constructie 

De volgende vraag die je je moet stellen is ‘welke materialen kan, of wil, ik gebruiken?’. De constructie van een overkapping voor het terras aken, is namelijk mogelijk in verschillende materialen. Een constructie in hout en aluminium komt daarbij het vaakst voor: 

Hout  

Hout is een natuurlijk materiaal dat goed past bij een tuinoverkapping. Het heeft een natuurlijke en warme look, past bij verschillende stijlen en is makkelijk overschilderbaar. En hout hoeft niet duur te zijn, afhankelijk van de houtsoort. Maar let er dan wel op dat je het (goedkopere of geïmpregneerde) hout behandelt met een vochtwerend middel om het bestand te maken tegen vocht en regen door het hout bijvoorbeeld te oliën of te beitsen ter bescherming. En vergeet ook niet om dit om de paar jaar te herhalen. Hout is mooi om te zien, maar ook onderhoudsintensief. Heb je geen zin of tijd om dit steeds weer te doen, kies dan voor het (dure) hardhout of voor het onderhoudsarme aluminium.  

Aluminium  

Aluminium is licht, sterk en duurzaam omdat het niet roest. Dit maakt aluminium onderhoudsvriendelijk en zeer geschikt voor het bouwen van een dragende constructie in een regenachtig klimaat. Bovendien kan aluminium gepoedercoat worden in nagenoeg iedere gewenste kleur, wat het ook nog eens prima doet aansluiten op de kleuren die bijvoorbeeld in je huis gebruikt zijn. Ten slotte maakt aluminium een moderne en stijlvolle vormgeving mogelijk door de slanke profielen en ziet het er met een terras schuifdeur zeer fraai uit.  

Dakconstructie 

Net zoals de constructie is ook het dak van een overkapping mogelijk in verschillende materialen. Een overzicht van de populairste mogelijkheden: 

Glas 

Het dak en de zijwanden van een overkapping bestaan meestal uit glas. Glas geeft je overkapping een luxueuze uitstraling. Een glazen terrasoverkapping is bovendien de beste oplossing als je bescherming wilt tegen wind en regen, maar toch wilt genieten van het uitzicht. 

Verder is glas sterk en onderhoudsvriendelijk. Door het gladde oppervlak kunnen mossen en algen zich niet goed hechten, waardoor glas makkelijk schoon te maken is. Glas is wel een zwaar materiaal. Het is dan ook belangrijk dat het frame daarop berekend is. Bij grote overspanningen moet je soms extra staanders plaatsen om het gewicht van de glasplaten goed te verdelen. 

Welk soort glas? 

Voor een serre overkapping wordt meestal speciaal zonwerend isolatieglas gebruikt. Standaardglas is ongeschikt omdat het nauwelijks schadelijk UV-licht tegenhoudt. Het dak van een overkapping wordt standaard voorzien van veiligheidsglas. Het is ook aan te raden om je dak van een zonwering te voorzien, want in de zomer kan het erg warm worden onder een glazen dak. 

Kunststof  

Voor het dak van een terrasoverkapping wordt meestal gebruikgemaakt van polycarbonaat, omdat dit een heldere kunststofsoort is die een grote gelijkenis met glas vertoont. Polycarbonaat is een stuk goedkoper dan veiligheidsglas en is verkrijgbaar in heldere en opaalwitte uitvoering. 

Kunststof dakplaten laten bovendien bijna geen UV-licht door. Een ander voordeel is de lichtheid en nagenoeg onbreekbaarheid van het materiaal. Dat maakt het ideaal voor grote overkappingen, aangezien grote overspanningen mogelijk zijn. In tegenstelling tot glas is kunststof wat ruwer en krasgevoeliger, waardoor vuil zich makkelijker hecht. Een ander nadeel is dat je er regen en hagel goed op hoort vallen. 

Lamellen  

Een lamellen overkapping is eigenlijk niet afgesloten. Afzonderlijke latjes van de gewenste breedte vormen het dak. Kies je voor draaibare lamellen, dan kan je wel kiezen of je al dan niet zon binnenlaat. 

Doek 

Een overkapping met doek heeft als voordeel dat het niet permanent geplaatst hoeft te worden. Zo kan een schaduwdoek in de winterperiode eenvoudig verwijderd en opgeborgen worden. Uitschuifbare doeken hebben als voordeel dat je ze naar wens kan uitschuiven. Is er even geen zon en vind je het te donker op het terras, dan schuif je het doek gewoon weer in. 

Ze creëren ook een slanke en strakke look en zorgen voor een zomers gevoel en contact met de natuur. Er zijn diverse soorten doek verkrijgbaar. Meestal zijn ze van polyester gemaakt. Het doek is ook best voorzien van een beschermende coating zodat het water en vuil afstoot. Nadeel is uiteraard dat het veel werk kost het doek aan te brengen, te verwijderen en schoon te maken. Ook moet je plek hebben om het doek ‘s winters op te bergen.  

Conclusie 

Als je niet veel tijd wilt, of kunt, besteden aan onderhoud. Dan is een overkapping van aluminium en glas voor jou de beste keuze. En als je het dan ook nog niet al te prijzig wilt maken, dan is een doe-het-zelf bouwpakket helemaal de beste keuze. Een leverancier als Solundo biedt kant-en-klare bouwpakketten met op maat gemaakte materialen die je gemakkelijk zelf in elkaar kunt zetten. Daarna kun je gaan genieten van je onderhoudsarme tuin- of terrasoverkapping.