3 x tips voor een goed onderhouden tuin in de zomerperiode

Tijdens het voorjaar en de zomer brengen we de meeste tijd buiten door, veelal in onze eigen tuin. Je wilt dan ook graag dat je tuin helemaal op orde is in die periode, maar daar moet je wel het nodige voor doen. Gelukkig hoeft het onderhouden van je tuin geen karwei te zijn. Je hebt alleen de juiste routine en tips nodig om alles soepel te laten verlopen. In dit artikel geef ik je enkele handige tips voor het onderhouden van je tuin in de zomer.

Zorg voor een goede basis

Een goede basis zorgt ervoor dat je onderhoudstaken al een stuk gemakkelijker en minder worden. Deze basis kun je creëren door je tuin in het voorjaar al zomerklaar te maken met een seizoens onderhoudsbeurt. In de winter heb je je tuinonderhoud waarschijnlijk een beetje laten gaan, waardoor het in het voorjaar een flinke bende kan zijn. Door dit één keer goed aan te pakken, hoef je het daarna alleen nog maar bij te houden. Heb je geen zin of tijd om een hele onderhoudsbeurt uit te voeren? Laat je onderhoud dan door een hoveniersbedrijf uitvoeren. 

Plan je tuinwerkzaamheden

Om te voorkomen dat jij de hele zomer lang onkruid aan het plukken bent en iedere keer weer een andere taak ziet die gedaan moet worden, is het belangrijk om je onderhoudstaken te plannen. Spreek bijvoorbeeld met jezelf af dat je één keer in de week een moment neemt om je tuin weer even op orde te maken, bewatering van de tuin valt hier uiteraard buiten. Door een vast moment in te plannen hoef je je niet iedere keer te irriteren aan het tuinonderhoud wat er nog ligt en kun je ook gewoon genieten van je tuin. 

Automatiseer je tuinonderhoud

Helaas zul je altijd taken overhouden in de tuin, maar je kunt je takenpakket flink laten inslinken door bepaalde dingen te automatiseren. Denk maar eens aan de aanschaf van een robotmaaier die jouw gazon op de juiste momenten maait. Of aan een beregeningsinstallatie die ervoor zorgt dat jouw beplanting precies genoeg water krijgt. Door dit soort maatregelen te nemen, hoef je bijna niet meer naar je tuinonderhoud om te kijken. Doordat het programma via de besturingscomputer kan worden ingesteld naar de behoefte van jouw tuin, weet je ook meteen zeker dat jouw tuin krijgt wat het nodig is. Hierdoor is het een stuk accurater dan wanneer jij de taken met de hand uitvoert.