tuin

Tuin ontstenen en vergroenen

Tips om uw tuin te ontstenen

Een tuin vol stenen. Veel mensen maken zich er ‘schuldig’ aan. Ze kiezen voor een betegelde tuin omdat die zo lekker weinig onderhoud vergt. Maar zeg nou eerlijk: hoe fraai is een tuin vol stenen? Niet echt toch? Bovendien staat een tuin vol stenen in een mum van tijd onder water als het een keer hard regent. En hard regenen doet het de komende jaren waarschijnlijk steeds vaker. En daar wringt dan ook direct de schoen. Harde regen wordt afgewisseld met zeer droge perioden. We hebben het regenwater hard nodig. Voor een fraaie tuin die ook nuttig is, wordt het tijd om snel te ‘ontstenen’, zoals dat zo mooi heet. 

Tuin wel of niet onderhoudsvrij?

Wie denkt dat een betegelde tuin onderhoudsvrij is, kan gerust eens een groene tuin proberen. Een groene tuin vraagt niet direct om meer onderhoud. En om bovengenoemde reden is het hebben van een groene tuin nog veel beter ook! Daarom roepen wij iedereen op om zijn of haar tuin te ontstenen en alle tegels te vervangen door mooi groen!

Waarom ontstenen en vergroenen?

In Nieuwegein leven veel mensen op een beperkte hoeveelheid vierkante kilometers. Het grootste gedeelte van dat leefoppervlak daarvan is versteend met wegen, gebouwen, huizen en betegelde tuinen. Stenen houden warmte vast en daardoor wordt de stad in de zomer enkele graden warmer dan het groene buitengebied. Stenen houden ook regen tegen, het water wordt niet opgenomen in de bodem. Daardoor verdroogt de bodem en groeit er maar weinig groen. En dat biedt ook vlinders, bijen, insecten en vogels een zeer beperkt leefgebied.

Hoe ontstenen?

Hoe kunnen we dat verbeteren? Ontstenen kan al heel eenvoudig door in uw tuin – hoe klein ook – een tegel te verwijderen en op die plek planten aan te brengen. Ook stroomt regenwater zo makkelijker de grond in, én u heeft meer verkoeling door de aanwezigheid van planten. 

Dak vergroenen

Ook de vele daken van huizen in omgeving houden groen weg. Maak uw dak lekker groen met sedumplanten. Het ziet er schitterend uit een draagt ook nog eens bij aan de biodiversiteit in uw directe omgeving. Sedum beschermt uw dak tegen weersinvloeden en houdt uw woning lekker koel in de zomer en warm in de winter. Een sedumdak behoeft nauwelijks onderhoud. Wilt u uw tuin in Nieuwegein ook <a href=”https://www.tcvanee.nl/tuincentrum-nieuwegein/“>ontstenen en vergroenen</a>? Ga snel naar uw tuincentrum in de buurt en doe uzelf en uw leefomgeving een groot plezier.

Reageren op dit blog kan via ons <a href=”https://www.koopjestuin.nl/contact/“>contactformulier </a>.