Mulch: een effectieve techniek voor een gezonde tuin

Mulch, is de Engelse naam voor bodembedekking met ander materiaal dan levende planten. Alles wat gebruikt wordt om de bodem te bedekken, of het nu gaat om droog blad, kokosvezel, houtsnippers, pijnboomschors, substraat, kiezelsteen, stro, geëxpandeerde klei, schelpen, glas, enz.

Redenen om houtsnippers in de tuin te gebruiken

Als we de grond blootleggen, laten we de tuingrond gevoelig voor droogte, oververhitting, erosie, onkruid, verdichting. Om al deze negatieve effecten te vermijden gebruiken we een soort van organische of inerte bedekking.

Zo bevordert mulch het vasthouden van de bodem en het vochtgehalte, de vermindering van de temperatuur, de vermindering van de erosie-effecten, de vermindering van de verspreiding van onkruid, de toename van het organisch materiaal (afhankelijk van het materiaal), de bevordering van nuttige bodemmicro-organismen, de vermindering van de oppervlakteverdichting.

Maar er is een zekere manier om de grond te bedekken ten voordele van onze planten.

Hoe de mulch te gebruiken

Waarom de bodem bedekken met een inert materiaal (dat niet afbreekt – zoals kiezels, keien en glas), als we een mulch kunnen gebruiken die afbreekt zal het organisch materiaal en de voedingsstoffen in de bodem doen toenemen?

Organische materialen zijn veel gunstiger voor de tuin. Substraat, stro, kokosvezel, houtsnippers. Deze materialen ontleden met behulp van de bodemmicro-organismen, waardoor het gehalte aan organische stof toeneemt. Dankzij houtsnippers.nl

Maar pas op: al het ontbindende materiaal verhoogt de belasting van micro-organismen in de bodem en kan chemische reacties veroorzaken die de temperatuur verhogen. En dat is een kritisch punt als het gaat om de praktijk van mulch.

Een veel voorkomende – en ontoereikende – praktijk is de “mulchvulkaan”. Er zijn mensen die zo opgewonden raken over de bodembedekking dat ze veel materiaal op de grond leggen en de planten en bomen begraven. Een mulchvulkaan is een grote plantenvijand.

Wanneer de mulch vocht ophoopt, begint een explosie van micro-organismen het organische materiaal af te breken. Deze ontleding van het organisch materiaal verhoogt de temperatuur van de mulch. Deze temperatuur is zeer schadelijk voor de ontwikkeling van de plant. Deze omgeving van warmte en vochtigheid kan ook de ontwikkeling van schimmels en bacteriën bevorderen die uiterst schadelijk zijn voor de planten en kunnen leiden tot verrotting.

Om de juiste toepassing te maken moet u het materiaal van uw keuze voor de mulch kiezen en ervoor zorgen dat de bron betrouwbaar is. Verspreid dit materiaal over de grond zodat de hoes maximaal 3 cm dik is, waarbij 2 cm ideaal is. Bedek alle grond, maar bedek de planten niet. Laat een ruimte tussen de mulch en de stam om te zorgen voor voldoende luchtcirculatie naar de planten.

Met deze tip wordt uw tuin nog gezonder en beter gevoed!