Voorkom schade, bestrijd de duizendknoop

De Japanse duizendknoop zorgt voor enorme overlast en is een plant die door heel Europa met man en macht bestreden wordt. Japanse duizendknoop schade kan enorm oplopen, omdat de duizendknoop niet tegengehouden wordt door asfalt of beton en tegelijk alle planten in de tuin probleemloos overwoekert. Maar hoe bestrijd je de duizendknoop? Wat kan je eraan doen en waarom is het eigenlijk gewoon beter om een expert in te huren?

De schade van de duizendknoop

Een Japanse duizendknoop is een plant die het woekeren tot een absolute kunst heeft verheven. Deze plant is afkomstig uit Japan en in de negentiende eeuw naar Europa gebracht, waarna het een enorme opmars over het continent heeft gemaakt. Dat betekent dat je de Japanse duizendknoop nu overal kan aantreffen en overal zorgt het voor dezelfde ellende. De plant zet alle andere planten letterlijk in de schaduw en kan zelfs schade toebrengen aan asfalt en beton. Daar komt bij dat het een plant is die ook bijzonder hardnekkig is en dus erg moeilijk te verwijderen is. De duizendknoop lacht om een halfslachtige bestrijding; je moet echt alles uit de kast halen om de duizendknoop definitief weg te halen en zelfs het afval moet gescheiden van ander groenafval weggebracht worden. Anders vindt dat afval namelijk heel makkelijk een nieuw plekje om te woekeren en begint het hele gedoe weer van voor af aan.

Wat kan je doen?

Er zijn diverse manieren om de Japanse duizendknoop te bestrijden, maar voor al die manieren geldt: doe het goed of doe het niet. Een Japanse duizendknoop is dermate hardnekkig, dat alleen een zeer grondige bestrijding enige zin heeft. Het vereist geduld en doorzettingsvermogen, evenals een flinke dosis discipline. Daarom wordt er vaak een hovenier ingeschakeld om dit probleem weg te nemen. Een hovenier weet namelijk precies wat er moet gebeuren om de Japanse duizendknoop te verwijderen en beschikt beroepshalve over de vastberadenheid die nodig is om dit ook echt goed te doen. Maar wat doet een hovenier tegen de duizendknoop?

Uitgraven

Uitgraven is een goede optie, hierbij wordt de plant handmatig verwijderd en de grond opnieuw ingezaaid. Doe dit grondig en je ziet de duizendknoop niet meer terug. Laat restjes over en de duizendknoop groeit gewoon weer opnieuw in je tuin en je kan het hele proces weer opnieuw beginnen.

Biologische bestrijding

Door schapen of bladvlooien in te zetten laat je de natuur zijn werk doen tegen de duizendknoop. Deze biologische bestrijding kan heel goed werken, maar moet wel onder een kennersoog plaatsvinden. Gewoon maar wat bladvlooien loslaten in de tuin is misschien niet het beste idee en schapen kan je ook niet lekker hun gang laten gaan.

Kokend water

Kokend water is ook zo’n oplossing die goed kan werken, mits je het goed blijft doen. Je giet kokend water over de plant, waardoor hij flink beschadigt. Daarna giet je via een lans ook kokend water op de wortels, zodat je de hele plant te pakken hebt. Doe dit regelmatig en de duizendknoop zal het uiteindelijk begeven.